آسیب ها و بیماری ها

گودی کمر، علت ایجاد کمردرد

گودی کمر
زمان مطالعه: 5 دقیقه

کمر درد ناشی از قوس افزایش یافته کمر

قرن هاست که قوس بیش از اندازه کمر را شایع ترین علت کمر درد می شناسند. هنگامی که انسان وضعیت صاف به خود می‌گیرد و روی دوپا می ایستد. در صورتی که لگن به طور کامل به عقب نرفته باشد و ستون فقرات انحنای طبیعی فیزیولوژیکی داشته باشد تحت عنوان گودی کمر شناخته می شود و یا از آن با عنوان قوس کمر یاد می‌کنند.

زاویه استخوان خاجی در لگن، میزان زاویه مهره های کمری را تعیین می‌کند. اگر میزان گودی فقرات کمری بیش از اندازه باشد یا به عبارت دیگر قوسش زیاد باشد می‌تواند موجب کمر درد بشود.

علت ایجاد کمردرد

در یک فرد با وضعیت بدنی بسیار نامناسب، بافت های کمر و پاها برای خم شدن به اندازه کافی کشیده نشده و طویل نمی‌گردند. بنابراین، هنگامی که این فرد به سمت جلو خم می شود. تمامی بافت های حساسی که در حالت طبیعی بایستی طویل شوند (مانند عضلات و رباط های کمر) به اندازه کافی طویل نشده و می‌توانند موجب درد گردند. به طور مثال اگر فردی از دوشنبه تا جمعه زندگی کم تحرکی داشته باشد و شنبه کار اضافی مانند باغبانی، ورزش یا بلند کردن بار که مستلزم کشیدگی بافت‌هاست انجام بدهد ممکن است به کمر درد دچار شود.

اگر کمر برای روزها، هفته ها، ماه‌ها یا حتی سالها در وضعیت قوس زیادی نگه داشته شود (مانند یک منشی که از پشتی صندلی نا‌مناسب استفاده می‌کند). عضلات کمر و سایر بافت ها ممکن است در این وضعیت دچار جمع شدگی گردند. بافت های کمر در حالت قوس اضافه تمایل به جمع شدگی و باقی ماندن در وضعیت کوتاه شده را دارند.

مطالب مرتبط:  همه چیز درباره ی آسیب مینیسک

این کوتاهی بافتی تحت عنوان جمع شدگی فیبری شناخته شده است. که ضخیم شدگی بافتی می باشد و موجب می‌گردد این بافت ها انعطاف پذیری شان را از دست بدهند. حال هنگامی که فرد سعی می کند به جلو خم شود این بافت ها به دلیل عدم انعطاف پذیری طویل نمیگردند. بافت های سفت شده که به علت گودی کمر طولانی مدت و مزمن دچار محدودیت شده اند. در فردی که سعی میکند به جلو خم شود ممکن است موجب کمر درد گردند.

گودی کمر بیشتر در چه افرادی دیده می‌شود

  • خانم های باردار و یا افرادی که کفش های نا‌مناسب با پاشنه های بلند می پوشند

گودی بیش از حد کمر در خانم های باردار و یا افرادی که کفش های نا‌مناسب با پاشنه های بلند می پوشند مشاهده می‌شود. کفش پاشنه بلند، علاوه بر اعتقاد قدیمی پزشکی در ایجاد ناراحتی در پا، مچ پا و زانو، در ایجاد کمر درد نیز نقش دارد. پاشنه بلند موجب می‌گردد که تنه در بالای مرکز ثقل به جلو متمایل گردد و سبب می‌شود که بیمار برای بازگرداندن مرکز ثقل به جای خود، به عقب انحنا پیدا کند. همچنین از دیگر وضعیت های بدنی نامناسب که ممکن است با کمردرد مرتبط باشد، فردی است که شانه های خود را بیش از حد به عقب کشیده و لگن را بیش از اندازه به جلو می‌دهد و در این وضعیت قوس بیش از اندازه در کمر ایجاد می‌کند.

  • مشاغلی که نیاز به ایستادن زیاد دارد:

در مشاغلی که نیاز به ایستادن زیاد دارد نیز ممکن است به دلیل ضعف عضلات ناحیه مرکزی و عضلات پاسچرال و ثبات دهنده به تدریج قوس کمر بیشتر شده و کمر درد ناشی از آن حاصل شود. در چنین موقعیت هایی قرار دادن یک چهارپایه زیر یک پا می تواند به حفظ وضعیت صحیح کمک کرده و اغلب درد کمر را کاهش می دهد

  • عادات غلط خوابیدن:

عادات غلط خوابیدن به خصوص دراز کشیدن روی یک تخت نرم یا خوابیدن به روی شکم، موجب کمر درد ناشی از گودی زیاد کمر می‌شود. حتی در خوابیدن بر روی پشت (وضعیت طاقباز) نیز، تشک نرم و فرو رفته می‌تواند موجب کمر درد گردد. مطمئنا تخت مطلوب تختی است که یک تشک سفت دارد که به علت وجود یک حمایت کننده سفت در زیر تشک، فرو نمی رود. هدف جلوگیری از فرو رفتن تشک می باشد.

  • وضعیت های غلط نشستن:

وضعیت های غلط نشستن می تواند موجب کمر درد شوند. اگر یک صندلی گودی کمر را زیاد می کند. صندلی نامناسبی است صندلی با یا بدون یک بالش باید اندکی خم شدن در کمر تامیین نماید. بدین منظور بهتر است که یک بالش در انتهای ستون مهره ها قرار داده شود. حمایت کننده مناسب برای کمر، قرار دادن کف پا بر روی زمین در حالی که خود پاها مقداری بالا رفته اند، همگی جهت جلوگیری از فشار روی کمر، لازم می باشد.

  • ارتفاع صندلی:

ارتفاع صندلی نیز حائز اهمیت است. پاها بایستی روی زمین بوده و ران ها افقی یا حتی اندکی خم باشند ممکن است لازم باشد که صندلی را پایین آورده یا یک چهارپایه زیر پاها قرار بدهیم. اگر علت کمر دردی ناشی از قوس اضافه کمر و یا وضعیت های بد نشستن و ایستادن باشد. کاستن از قوس زیاد  توسط تمرین، آموزش وضعیت صحیح یا حتی پوشیدن یک کرست کمری یا بریس که این انحنا اضافی را کاهش می‌دهد کمر درد را نیز کاهش خواهد داد.

مطالب مرتبط:  لوردوز چیست؟

چگونه انحنای زیاد مهره های کمر درد ایجاد می‌کند

این انحنای اضافه موجب می‌شود که واحد های عملکردی خلفی به یکدیگر نزدیک تر گردند. در این وضعیت مفاصل رویه ای تمامی وزن بدن را تحمل می‌کنند این مفاصل حساس هستند و برای تحمل وزن نامناسب شناخته شده اند. عملکرد اولیه آنها این است که با لغزش روی یکدیگر مسیر خم شدن و صاف شدن فقرات کمری را کنترل کنند. آنها از خم شدن به طرفین و پیچش نیز جلوگیری می‌کنند. در افزایش گودی کمر این مفاصل ساختارهای متحمل وزن بدن می باشند که می‌تواند موجب درد شود.

زمانی که کمر قوس پیدا می‌کند همان طور که پاها به یکدیگر می رسند و سوراخ های بین مهره ای نیز به یکدیگر نزدیک می شوند. این حالت می تواند اعصاب را که در مسیرشان به پا و یا عضلات کمر، رباط ها و مفاصل می رسند فشرده سازد. در نتیجه فشار روی این اعصاب درد ایجاد می‌شود. با مشاهده گودی کمر زیاد در فردی که کمر درد دارد پزشک و  درمانگر کمر درد را از نوع وضعیتی تشخیص می ‌دهد. گودی کمر می‌تواند با توجه به شرایط روحی، بیماری، ضعف عضلانی، بارداری تشدید گردد.

گودی کمر در افراد افسرده

بیماری که از لحاظ روحی افسرده است و فردی که خسته می‌باشد و حالت اندوهگین به خود گرفته است ممکن است دچار افزایش گودی کمر و درد ناشی از آن شود. قامت افسرده موجب کمر درد می گردد، نه تنها قامت، بلکه افسردگی فرد را برای کمر درد مستعدتر می‌نماید. چرا که انعطاف پذیری کمر نه تنها با آمادگی جسمانی ضعیف بلکه با شرایط روحی فرد نیز ممکن است دچار محدودیت گردد.

مطالب مرتبط:  تاثیر سوگ بر بدن

شخصی که از لحاظ روحی مضطرب است نمی‌تواند آرامش پیدا کند و تحت فشار است، تمامی بافت های بدنش از جمله گردن، بازو و قفسه سینه نیز تحت فشار می باشند. تمام این بافت ها که در اثر هیجانات روحی سفت شده اند، میزان انعطاف پذیری کمر را محدود می نمایند و در خم شدن به جلو، همان محدودیتی که در اثر کم بودن انعطاف پذیری رخ میداد اتفاق می افتد و نتایج نهایی آن یکسان است: کمر درد.

نقش ورزش پیلاتس در اصلاح گودی کمر

یکی از بزرگترین محاسن ورزش پیلاتس، بعد درمانی و اصلاحی آن می‌باشد. خوشبختانه این ورزش کارامد در جهت اصلاح وضعیت ستون فقرات، تمرینات بسیار زیادی را ارائه می‌نماید که اغلب به بهبود گودی کمر منجر می‌گردد. توجه داشته باشید که انجام صحیح این تمرینات نقش بسیار مهمی در تاثیر گذاری هدفمند بر روی اصلاح قسمت های مختلف بدن شما دارد که این مهم تنها با وجود مربیان کارکشته مهیا می‌گردد. شما می‌توانید جهت شرکت در کلاس های پیلاتس ماسا از طریق شماره 02126373047 با ما در ارتباط باشید.

 

نویسنده: یگانه جهانگیر

 

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *